Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Στο μυαλό της Βίκυς Καγιά!

 
Στο άκουσμα του ονόματος Βίκυ Καγιά η σκέψη πηγαίνει πάντα στο μοντέλο με τη διεθνή καριέρα, στη λαμπερή παρουσιάστρια, στη δημόσια εικόνα. Πίσω, όμως, από το εντυπωσιακό αυτό φαίνεσθαι, κρύβεται μια δυναμική επιχειρηματίας, μια γυναίκα με δημιουργικό όραμα, αλλά και μια μέντορας που αποτελεί ταυτόχρονα έμπνευση για τους μαθητές της σχολής της.
Μιλήσαμε μαζί της για το τελευταίο της project, το Fashion Workshop που φέτος κλείνει ένα χρόνο ζωής, την επιστροφή της στην πασαρέλα για χάρη του Jean Paul Gaultier, και για το υπέροχο αυτό ταξίδι που λέγεται μόδα…

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε έναν τέτοιο ιδιαίτερο χώρο μάθησης και μάλιστα σε μια τόσο δυσχερή στιγμή για την οικονομία;
Ήταν ένα όνειρο ζωής. Ότι και να έχω δοκιμάσει στη καριέρα μου, η μόδα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και της προσωπικότητάς μου και την επιζητώ παντού. Ήθελα, λοιπόν, να δημιουργήσω έναν χώρο στην Αθήνα, ένα ζωντανό εργαστήρι όπου καταρτισμένοι επαγγελματίες από το χώρο της μόδας θα προσφέρουν την εμπειρία τους και την τεχνογνωσία τους στους νέους.
Στις μεγαλύτερες περιόδους κρίσης σου δίνεται η ευκαιρία να είσαι εξαιρετικά δημιουργικός σε σημείο που δεν φαντάζεσαι. Αν δεν άνοιγα το Fashion Workshop τώρα, δεν θα το άνοιγα ποτέ.

Τελικά, το Fashion Workshop έχει την ανταπόκριση που περιμένατε; 
Πολύ παραπάνω απ’ ότι περίμενα. Απ’ ότι φαίνεται, η μόδα είναι ένας χώρος που ενδιαφέρει τους νέους και το γεγονός ότι δημιουργούμε συνεχώς νέα προγράμματα όπως τα σεμινάρια Styling που γίνονται κάθε Σάββατο και το Summer Intensive, τα οποία είναι προσιτά σε όλο τον κόσμο, δίνουν την ευκαιρία σε όλους, ακόμη και σε παιδιά που μένουν στην επαρχία, να ασχοληθούν με τη μόδα.

Τι είναι αυτό που το διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες σχολές μόδας που υπάρχουν στην Ελλάδα;
Επικεντρώνεται κυρίως στην πρακτική εξάσκηση και τα μαθήματα γίνονται από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι ενημερώνονται συνεχώς για τις εξελίξεις και είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Επιπλέον, το Fashion Workshop είναι κάτω από την ομπρέλα του Fashion TV, το οποίο προωθεί και προβάλει τη δουλειά κάθε ταλαντούχου υποψηφίου στο εξωτερικό. Δίνονται, λοιπόν, οι κατάλληλες ευκαιρίες σε όλους, αλλά και η δυνατότητα να συνεχίσουν στο εξωτερικό.
Η μόδα είναι ανεξάντλητη και ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο για να μπορέσει κάποιος νέος να αντεπεξέλθει στις ανάγκες αυτού του χώρου. Στο Fashion Workshop θεωρούμε ότι παράλληλα με την πρακτική εξάσκηση και την παρακολούθηση των σύγχρονων τάσεων είναι πολύ σημαντική και η γνώση της ιστορίας της τέχνης και της ιστορίας της μόδας. Εντρυφούμε ιδιαίτερα και σε αυτούς τους τομείς δίνοντας έτσι στους νέους τα κατάλληλα εργαλεία και τις βάσεις για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εξέλιξή τους.

Τι συνέβη στο Fashion Week του Παρισιού που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες; Πώς αντιμετώπισαν τα παιδιά του Workshop όλη αυτή τη λαμπερή και πρωτόγνωρη εμπειρία;
Ο διαγωνισμός του Fashion TV, σημαντικού αρωγού του Fashion Workshop, με θέμα το προφίλ του διεθνούς καναλιού μόδας αλλά και προτάσεων για το λογότυπό του, ενεργοποίησε στο μέγιστο τα παιδιά εδώ και δύο μήνες. Οι τρεις καλύτερες εργασίες τους άνοιξαν τις πόρτες στο όνειρο, στις επιδείξεις μόδας του Παρισιού. Και όχι μόνο… Οι τρεις νικητές, παρακολούθησαν αρκετά από τα fashion shows Φθινόπωρο/Χειμώνας 2012-13, ενώ, επιπλέον, είχαν τη δυνατότητα εισόδου backstage. Είχαν την ευκαιρία να βρεθούν ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν τη μόδα από όλο τον κόσμο και να μιλήσουν με επαγγελματίες του χώρου που τους μετέφεραν τη δική τους εμπειρία.
Θα ήθελα ακόμη να σημειώσω ότι το όνειρο της συμμετοχής των παιδιών στην πιο μαγική στιγμή του κόσμου της μόδας έγινε πραγματικότητα χάρη και στην ευγενική προσφορά των εισιτηρίων του ταξιδιού από το ταξιδιωτικό γραφείο Air Exelixi Travel.

Πώς αισθάνεστε που περπατήσατε στο show του Jean Paul Gaultier μετά από μια σχετική αποχή από τις διεθνείς πασαρέλες;
Ήταν εξαιρετική τιμή και χαρά για εμένα -το απόλαυσα στο έπακρον. Είδα φίλους και συνεργάτες απ’ τα παλιά και είχα την ευκαιρία να δουλέψω με έναν ζωντανό θρύλο της μόδας, του οποίου το έργο και η πορεία είναι μοναδική και τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Επίσης, ευχαριστώ ιδιαίτερα και τον Κωνσταντίνο Καταλακινό, τον έλληνα συνεργάτη του, ο οποίος σκέφτηκε να με καλέσει. Βέβαια, η χαρά μου ήταν διπλή διότι είχα τη δυνατότητα, μέσα από το διαγωνισμό του Fashion TV, να έχω μαζί μου και τους μαθητές του Fashion Workshop οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μου αυτή την εμπειρία.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; Τόσο προσωπικά όσο και σε σχέση με το Workshop.
Βασικό μου μέλημα αυτή τη στιγμή είναι το Fashion Workshop. Να  λειτουργεί σωστά, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων ανθρώπων και να φτάσει εκεί που ονειρεύομαι: να γίνει το απόλυτο εργαστήρι μόδας. Όσο για το μέλλον, αποφεύγω να κάνω όνειρα και σχέδια -προτιμώ να αφήνω τα πράγματα να έρθουν από μόνα τους.

Μάθετε κι εσείς περισσότερα για το Fashion Workshop στο www.fashionworkshop.gr και στο info@fashionworkshop.gr

Συνέντευξη της Βάνας Αντωνοπούλου για το Fashionlove.gr στις 16/3.
Με τα παιδιά του Fashion Workshop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.