Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΜΥΘΟΣ ότι ο καφές βοηθάει στο πρωινό ξύπνημα!


Πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε ένα φλιτζάνι καφέ για να «ξυπνήσουν» και να ξεκινήσουν με ενέργεια την μέρα τους. Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτή η «πρωινή τόνωση» δεν βρίσκεται ίσως στην καφεΐνη αλλά στο μυαλό τους.

Τα «ντεκαφεϊνέ» πειράματα
88 άτομα ηλικίας 18-47 ετών που έπιναν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια καφέ την μέρα και αυτοπροσδιορίζονταν ως λάτρεις του ροφήματος, συνέχισαν να πίνουν όπως και πριν στις ίδιες ώρες και ποσότητες τον καφέ τους με την μόνη διαφορά ότι χωρίς να το γνωρίζουν το ρόφημα που έπιναν δεν περιείχε καθόλου καφεΐνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απουσία της καφεΐνης όχι μόνο δεν μετέβαλε την φυσική και ψυχική κατάσταση των εθελοντών αλλά αντίθετα ένιωθαν πιο ενεργητικοί και ευδιάθετοι.

Διαύγεια και καλύτερη διάθεση
Οι ειδικοί σχεδίασαν μάλιστα διάφορα τεστ που κατέγραφαν την νοητική διαύγεια, την ψυχική διάθεση αλλά και τους χρόνους αντίδρασης, τα οποία κλήθηκαν να κάνουν τόσο άτομα που έπαιρναν μέρος στην έρευνα όσο και άτομα που έπιναν κανονικό καφέ. Όπως διαπιστώθηκε σε πολλές περιπτώσεις εκείνοι που έπιναν καφέ χωρίς καφεΐνη τα κατάφεραν πολύ καλύτερα σε αυτά τα τεστ από εκείνους που έπιναν κανονικό καφέ.



«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι δυνάμεις παροχής ενέργειας του καφέ είναι πολύ πιθανό - τουλάχιστον εν μέρει - να οφείλονται στην αυθυποβολή του καταναλωτή που προσδοκά και αναμένει τόνωση από την καφεΐνη. Οι λάτρεις του καφέ προσδοκούν τόσο έντονα την τόνωση που θα τους προσφέρει η καφεΐνη ώστε νιώθουν την επίδραση της ακόμη και όταν δεν την έχουν καταναλώσει» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Appetite».


Τι συμβαίνει με την αδρεναλίνη και πως επηρεάζεται η διάθεσή μας;

Οι περισσότεροι από εμάς που πίνουμε καφέ, αν και δεν το καταλαβαίνουμε, θέτουμε τον εαυτό μας σε κάποια τεχνητά ανεβοκατεβάσματα της διάθεσή μας. Κάποια ώρα μετά την τόνωση που μας προκαλεί, επέρχεται το «κατέβασμα» της διάθεσής μας. Έτσι, πολλοί, λόγω του φόρτου των υποχρεώσεων, αναγκάζονται να προσφύγουν και σε έναν ακόμα καφέ ή σε κάτι ζαχαρώδες, οδηγώντας τον οργανισμό τους σε μία ακόμη τέτοια αυξομείωση.

Αν και αν το σκεφτείτε, δεν είναι δα και κάτι κακό, αυτό που συμβαίνει που δεν γνωρίζουμε είναι το εξής: αυτή η κατάσταση, σταδιακά μας δημιουργεί χρόνια εξασθένιση της παραγωγής της αδρεναλίνης! Η αδρεναλίνη, για να το πούμε απλά, βοηθάει στο να είμαστε κεφάτοι και γεμάτοι διάθεση και όρεξη. Όμως με την εξασθένισή της, παύουμε να είμαστε έτσι και γινόμαστε πιο «μουντρούχοι»! Ακόμα και να μην πίνετε πολύ καφέ τη μέρα, ακόμα και έναν μόνο καφέ ελαφρύ να πιείτε, η ζημιά γίνεται! Το ναρκωτικό που περιέχει και ονομάζεται καφεΐνη, επιδρά στον εγκέφαλο. Βάσει αυτής της επίδρασης, για να το πούμε απλά, ο εγκέφαλος πιέζει τον βλεννογόνο αδένα να μην παράγει την ορμόνη που υποχρεώνει τους αδρεναλινικούς αδένες να παράγουν αδρεναλίνη. Έτσι, δεν παράγεται αδρεναλίνη, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα παραγόταν!
Ο οργανισμός μας παράγει την αδρεναλίνη όταν την χρειαζόμαστε. Εμείς όμως θέτουμε σε ύπνωση τη διαδικασία αυτή και του προσφέρουμε τεχνητά το «ανέβασμά μας». Επίσης ο καφές μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε, εκεί που είμαστε εξαντλημένοι και χρειαζόμαστε ξεκούραση. Αυτό οδηγεί τον οργανισμό μας σε σταδιακή αδυναμία και εξασθένιση, με ότι συνεπάγεται αυτό.


Για να μην το κουράζουμε, η καφεΐνη λειτουργεί όπως και το ναρκωτικό: ξεκινάμε δειλά δειλά να την παίρνουμε, αλλά όσο ο οργανισμός μας αποκτάει εξάρτηση σε αυτή, χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο για να νιώθουμε απλά, φυσιολογικά! Όπως δηλαδή ήμασταν πριν τη μάθουμε και πριν τη δοκιμάσουμε. Σταδιακά φτάνουμε σε σημείο να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν, και αν το προσπαθήσουμε, να βιώσουμε συμπτώματα κατάρρευσης!

Μπορεί να σκεφτείτε ότι δεν είστε ακόμα εξαρτημένος, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι σίγουρα είστε!

Πηγή:
tsekouratoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.